5 generaties op de werkvloer: hoe benut je ze optimaal? - SpecialistenNet (2024)

Diversiteit op de arbeidsmarkt komt in vele vormen voor, zo ook als je kijkt naar de verschillende leeftijden. Momenteel zijn er vijf generaties op de werkvloer aanwezig die allemaal andere krachten, uitdagingen en behoeftes hebben. Het is een behoorlijke puzzel om iedereen gelukkig te houden. Laten we daarom een paar feitjes op een rij zetten zodat jij snapt hoe elke generatie tikt.

Door je te verdiepen in het managen van verschillende generaties kan je optimaal gaan inspelen op de behoeften van verschillende generaties. Hierdoor vergroot je de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en vergroot je het werkgeluk. Deze vorm van management is een onderdeel van een levensfasebewust HR-beleid.

In dit artikel lees je over:

  • Waarom zijn er generaties?
  • Kenmerken van de generaties
  • Behoeftes om te vervullen voor meer werkgeluk, effectiviteit en kwaliteit
  • Samenwerking tussen generaties

Waarom zijn er generaties?

De gedachte achter het idee van generaties is dat mensen gevormd worden door de sociale omstandigheden en historische gebeurtenissen uit hun jeugd. De ervaringen die ze opdoen bepalen voor de rest van het leven mee met hoe ons referentiekader er uitziet, hoe we denken en handelen. Als mensen in dezelfde periode geboren zijn, is er dus spraken van veel overeenkomsten tussen waar hun uitdagingen, krachten en behoeftes liggen.

De arbeidsmarkt is over het algemeen verdeeld in 5 generatiegroepen die allemaal binnen een bepaalde periode geboren zijn:

  1. Babyboomers:1940-1955
  2. Generatie x: 1956-1970
  3. Pragmaten: 1971-1985
  4. Generatie y: 1986-2000
  5. Generatie z: 2001-2015

Als er gekeken wordt naar de bezetting die de generaties hebben op de arbeidsmarkt dan ziet dit er als volgt uit (volgens cijfers uit 2022):

5 generaties op de werkvloer: hoe benut je ze optimaal? - SpecialistenNet (1)

Kenmerken van de generaties

1. Babyboomers (1940-1955)

Dit percentage werknemers op de werkvloer mag dan wel afnemen, omdat ze met pensioen gaan, maar ze zijn nog steeds erg belangrijk voor je organisatie. Kenmerkend is dat ze samen met generatie X veel waarde hechten aan de begrippen power en profit. De kracht van deze generatie zit hem in dat ze ontzettend veel kennis en ervaring hebben die je niet verloren wilt laten gaan.

Uitdagingen bij deze generatie zijn dat ze minder technologisch onderlegd zijn en moeite kunnen hebben met veranderingen. Daarnaast is de werkattitude onder andere gericht op top-down, hiërarchie, bureaucratie en statusgevoeligheid. De generatie die nu de werkvloer op komt heeft een andere kijk op deze thema’s waardoor dit een risico kan vormen in de samenwerking.

2. Generatie X (1955-1970)

Op de werkvloer is generatie X vaak op zoek naar verbinding. Ze vinden processen belangrijker dan posities en omarmen diversiteit. De kracht van deze generatie zit veelal in het hard werken en verbinden van ideeën, kennis, mensen en meningen. Generatie X is loyaal aan de werkgever, volhardend, organisatiesensitief, weloverwogen, plichtsgetrouw.

De uitdaging van deze generatie zit vooral in het vasthouden van oude patronen en processen, over-bescheidenheid, gereserveerd zijn en behoudend. Generatie X vindt het lastig om samen te werken met jongere mensen die over-kritisch zijn en denken dat ze alles al weten.

3. Pragmaten (1971-1985)

Pragmaten zijn rationeel en pragmatisch ingesteld. Ze willen graag omhoog klimmen om een promotie te krijgen. De kracht van deze generatie zit hem in de snelheid die ze in hun werk hebben, ze hebben een no-nonsense houding, hebben draagkracht, zijn erg zelfredzaam en zelfstandig.

De uitdagingen die spelen bij pragmaten liggen bij dat ze opportunistisch zijn en op korte termijn denken, ze kunnen kort door de bocht zijn en oppervlakkigheid vertonen. Ook vertoont deze generatie de neiging om zich vast te houden aan bestaande patronen.

4. Generatie Y (1986-2000)

De kracht van generatie Y (ook wel bekend als de millennials) zit vooral op het gebied van creativiteit, innovatie en flexibiliteit. Ze zijn authentiek, kritisch, hebben een groot netwerk en willen snel vooruit werken.

De uitdagingen van deze generatie liggen bij dat ze zeer hoge verwachtingen hebben. Ze kunnen weinig geduld hebben of hebben moeite met frustraties tolereren. Ook hebben ze soms wat moeite met het echt realiseren en uitvoeren van hun ideeën. Daarnaast worstelen ze ook met de behoefte voor vrijheid tegenover de waarde zekerheid en stabiliteit.

5. Generatie Z (2001-2015)

Deze generatie komt nu de werkvloer op. Belangrijk om te weten is dat werk niet op de eerste plek staat, maar zelfontwikkeling.

Generatie Z is rationeel & intuïtief, een teamplayer en durft ongewone vragen te stellen. Ze willen graag echt iets bijdragen, gaan graag nieuwe uitdagingen aan en vinden hardwerken erg belangrijk. Ze zijn erg omgevingsbewust en nemen hun toekomst erg serieus. Daarnaast zijn ze ook erg flexibel en leren ze om projectmatig en thematisch te werken.

De uitdagingen bij deze generatie zijn hun afhankelijkheid, kwetsbaarheid, onzekerheid, dat ze zich snel vervelen, een korte aandachtspanne hebben en dat ze nog moeten leren over (kantoor) etiquette. Daarnaast is generatie Z is allergisch voor de profit & power mentaliteit, die de babyboomers en generatie X wel waarderen. Dit kan op het gebied van samenwerking een kleine uitdaging opleveren, maar deze generaties kunnen wel veel van elkaar leren.

5 generaties op de werkvloer: hoe benut je ze optimaal? - SpecialistenNet (2)

Behoeftes om te vervullen voor meer werkgeluk, effectiviteit en kwaliteit

1. & 2. Babyboomers en generatie X

Ondanks dat babyboomers bijna met pensioen gaan zijn ze nog vitaal en willen ze graag hun kennissen en ervaringen doorgeven aan de volgende generatie. Geef ze dus de ruimte om bijvoorbeeld een nieuwe medewerker te begeleiden uit generatie Z. Babyboomers willen graag kennisdelen en generatie Z wilt zich erg graag ontwikkelen.

Generatie X heeft behoefte aan geoptimaliseerde bedrijfsprocessen zodat ze sneller en efficiënter hun werk kunnen doen. Ook deze generatie wilt graag hun ervaring delen aan de jongere generaties net zoals de babyboomers. Daarnaast zouden ze graag hulp willen om duurzaam inzetbaar te blijven. Generatie X vindt het namelijk niet altijd zo gemakkelijk om voor zichzelf op te komen.

Om het beste uit babyboomers en generatie X te halen is het belangrijk om:

  • Kennisoverdracht te laten plaatsvinden vanuit hun ervaringen
  • Hen een coach te maken of buddy
  • Om ze begeleiding te geven in de laatste carrière fase
  • Ze te helpen met het doorbreken van vastgeroeste patronen
  • Ze ruimte en vrijheid te geven wat betreft de uitvoering van werkzaamheden

3. Pragmaten

Pragmaten krijgen vooral (werk)energie van goede resultaten zien, doorpakken en zijn allergisch voor trage besluitvorming. Op werkgebied hebben zij vaak onbewust behoefte aan hulp bij het vinden van een gezonde werk-privébalans en het ontdekken van de eigen unieke talenten.

Om het beste uit pragmaten te halen is het belangrijk om:

  • Snelheid, draagkracht, resultaat- en besluitvaardigheid te benutten
  • Te helpen bij het realiseren van een gezonde werk-privébalans
  • Ze een duurzame mindset te geven
  • Ze people skills te laten ontwikkelen voor een leiderschapsrol

4. Generatie Y

Babyboomers, generaties x en de pragmaten kunnen de ideeën van generatie Y gebruiken om vernieuwing door te voeren, echter wordt hier lang niet altijd gebruik van gemaakt. Dat is jammer, want generatie Y krijgt energie van meedenken, een zinvolle bijdrage leveren en impact creëren. Zij zijn allergisch voor de ‘zo doen we het nou eenmaal’ mentaliteit, hiërarchie en heilige huisjes waar veel babyboomers wel waarde aan hechten.

Als je het beste uit generatie Y wilt halen is het belangrijk om:

  • Ze begeleiding te geven, van een coach of mentor uit generatie X bijvoorbeeld
  • Ze een brede persoonlijke ontwikkeling aan te bieden
  • Ze te betrekken en invloed te geven
  • Ze te ondersteunen bij het vinden van balans
  • Ze te helpen bij het managen van hoge verwachtingen
  • De creativiteit en innovativiteit van deze groep te benutten

5. Generatie Z

De oudere Generatie Z-ers komen nu in een zeer onzekere tijd de arbeidsmarkt op. Zij hebben behoefte aan hulp en willen graag veel leren.

Om het beste uit generatie Z te halen is het belangrijk om:

  • De toegevoegde waarde naar ze te communiceren
  • Ze te ondersteunen bij het bouwen aan zelfvertrouwen en veerkracht
  • Hun digitale expertise te benutten
  • Extra aandacht te geven aan social skills aanleren
  • Eerlijk tegen ze te zijn, ze willen weten waar het op staat
  • Ze uitdaging aan te bieden tijdens stages en projecten

Samenwerking tussen generaties

Zoals je hierboven leest zijn er veel verschillende uitdagingen waar medewerkers mee aan het puzzelen zijn. Ook verschillen de doelen, waarden en behoeftes van mensen waardoor een goede samenwerking best wel een puzzeltje kan worden als ze niet op elkaar aansluiten.

Om te kijken hoe je zorgt voor een goede samenwerking binnen de teams in je organisatie kan je dus los van kijken naar welke generaties elkaar kunnen steunen, ook kijken naar factoren zoals persoonlijkheid, talent, gedrags- en communicatiepatronen. Welke medewerkers goed op elkaar aansluiten om te zorgen voor een betere samenwerking kan je achterhalen door eenDISC-testuit te voeren.

Wil je graag hulp bij het creëren van een betere samenwerking tussen medewerkers? Praat met ons!

Bel ons Mail ons

5 generaties op de werkvloer: hoe benut je ze optimaal? - SpecialistenNet (3)

Bekijk ook:

  • 5 generaties op de werkvloer: hoe benut je ze optimaal? - SpecialistenNet (4)

    Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

    Lees meer

  • 5 generaties op de werkvloer: hoe benut je ze optimaal? - SpecialistenNet (5)

    Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer

  • 5 generaties op de werkvloer: hoe benut je ze optimaal? - SpecialistenNet (6)

    Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

    Lees meer

5 generaties op de werkvloer: hoe benut je ze optimaal?  - SpecialistenNet (2024)

FAQs

Hoe ga je om met verschillende generaties op de werkvloer? ›

Koppel generaties aan elkaar

Daarnaast hebben de generaties elkaar veel te leren. Voorkom daarom dat groepen werknemers van één generatie met elkaar samenwerken. En kijk welke generaties elkaar goed kunnen vinden. Zo vinden millennials en babyboomers het op hun eigen manier invullen van het werk (vrijheid) belangrijk.

Wat zijn de 5 generaties? ›

In 2022 zijn er al vijf generaties te onderscheiden op de werkvloer:
  • Babyboomers: geboren tussen 1941-1955.
  • Generatie X: geboren tussen 1956-1970.
  • De Xennial: geboren tussen 1971-1985.
  • Generatie Y (beter bekend als Millennials): geboren tussen 1986 – 2000.
  • Generatie Z: geboren vanaf 2001 – 2015.

Wat is 5 generaties? ›

Vijf generaties op de werkvloer
GeneratieGeboren tussenEigenschappen
Generatie X1955-1969No-nonsense, verbindend
Pragmatische generatie1970-1984Resultaat gericht
Generatie Y (millenials)1985-1999Open, gelijkwaardig
Generatie Z2000-2014Digitaal sterk, schakelt snel
1 more row
Dec 6, 2023

Wat vind Generatie Z belangrijk in werk? ›

Achtergrond – Een goede werksfeer

Generatie Z is vooral op zoek naar een bedrijfscultuur die zich focust op verbinding en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Ze willen dat hun ideeën worden gewaardeerd, dat ze zichzelf kunnen zijn en vooral ook simpelweg plezier maken met collega's.

Wat zijn de 7 generaties? ›

Generaties 7. Generatie Alpha (2015-2030)
  • Stille generatie (1925-1940)
  • Protestgeneratie (1940-1955)
  • Generatie X (1955-1970)
  • Patatgeneratie (1970-1985)
  • Generatie Y (1985-2000)
  • Generatie Z (2000 – 2015)
  • Generatie Alpha (2015-2030)

Wat zijn de 4 generaties? ›

De exacte jaartallen die de generaties onderscheiden, verschillen in de literatuur, maar wij houden hier de meestgebruikte indeling aan.
  1. Babyboomers (1945 – 1960) ...
  2. Generatie X (1961-1980) ...
  3. Generatie Y (1981 – 1995) ...
  4. Generatie Z (1996 – 2010)

Hoeveel generaties zijn er op de werkvloer? ›

In grote lijnen zijn er vier generaties op de arbeidsmarkt: de babyboomers, generatie X, generatie Y en generatie Z. Om samen te kunnen werken, moeten ze elkaar misschien eerst wat beter leren kennen…

Welke generatie heeft het het moeilijkst? ›

Generatie X wordt in België en Nederland ook wel de Generatie Nix of de Verloren Generatie genoemd, aangezien de jongeren de periode van economische crisis na de tweede oliecrisis meemaakten: ze waren pas afgestudeerd (in veel gevallen met een universiteitsdiploma) en konden moeilijk passend werk vinden, omdat de ...

Waarom is generatiemanagement belangrijk? ›

Waarom is generatiemanagement belangrijk? Elke generatie is anders. Dat een mix van generaties op de werkvloer kan leiden tot misverstanden en conflicten is dus niet gek. Met generatiemanagement kan je dat voorkomen!

Welke generatie werkt het hardst? ›

Generatie X (1955-1970)

Op de werkvloer is generatie X vaak op zoek naar verbinding. Ze vinden processen belangrijker dan posities en omarmen diversiteit. De kracht van deze generatie zit veelal in het hard werken en verbinden van ideeën, kennis, mensen en meningen.

Wat zijn de officiele generaties? ›

Bekijk het hieronder.
  • Protestgeneratie (boomer generatie) geboren tussen 1940-1955. ...
  • Generatie X (generatie Nix) geboren tussen 1955-1970. ...
  • Pragmatische generatie (patatgeneratie) geboren tussen 1970-1985. ...
  • Generatie Y (Einsteingeneratie/generatie Why/internetgeneratie) geboren tussen 1985-2000.

Hoe generaties tellen? ›

De gemeenschappelijke voorouder zelf kan als eerste generatie beschouwd worden, zijn kinderen zijn generatie twee, zijn kleinkinderen generatie drie, zijn achterkleinkinderen generatie vier, enzovoorts. Bij de meeste mensen is tijdens de geboorte wel een of meerdere grootouders in leven.

Wat vind Generatie Y belangrijk? ›

Bij generatie Y lopen werk en privé vaak door elkaar. Ze zijn niet vies van hard werken, de 9-tot-5 mentaliteit past niet bij ze, maar hier tegenover staat dat zij vrijheid erg belangrijk vinden. Zo willen zij liever afgerekend worden op de prestaties die zij leveren, niet op de uren die ze aanwezig zijn.

Wat vinden mensen belangrijk in hun werk? ›

Onderwerpen zoals beloning en arbeidsvoorwaarden, goede arbeidsverhoudingen zijn weer terug zijn als belangrijke indicatoren van medewerkers geluk. Beloning staat ook nummer 1 als voornaamste reden om een andere baan te zoeken of te aanvaarden, samen met reisafstand en inhoudelijk aantrekkelijk werk.

Waar heeft Generatie Z behoefte aan? ›

Gen Z wordt weleens de 'woke' generatie genoemd en heeft onderwerpen als inclusiviteit, duurzaamheid en openheid hoog in het vaandel staan. Generatie Z is ondernemend en expressief. Ze hebben behoefte aan controle, zekerheid, maar ook aan persoonlijke ontwikkeling en zelfcreatie.

Hoe groot zijn de verschillen tussen generaties nou werkelijk? ›

Generaties bestaan helemaal niet

We delen generaties in op geboortejaar, in een cohort van zo'n vijftien tot twintig jaar. De grenzen in verschillende media en literatuur liggen vaak net even anders, maar de babyboomers zijn ongeveer tussen 1945 tot 1960 geboren. Generatie X kwam tussen 1961 en 1980 ter wereld.

Hoeveel generaties op de werkvloer? ›

In grote lijnen zijn er vier generaties op de arbeidsmarkt: de babyboomers, generatie X, generatie Y en generatie Z. Om samen te kunnen werken, moeten ze elkaar misschien eerst wat beter leren kennen…

Hoe leren verschillende generaties? ›

Babyboomers en Generatie X geven vaker de voorkeur aan gestructureerde, klassikale leermethoden. Terwijl Generatie Y en Generatie Z ook graag kiezen voor zelfgestuurd leren, e-learning en sociale samenwerking. Voor een effectief L&D programma is het van belang om verschillende soorten leermethoden aan te bieden.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6664

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.