Vijf generaties op de werkvloer: zo werkt het! (2024)

Bij steeds meer bedrijven waar ik kom zie ik, als gevolg van vergrijzing, tot inmiddels wel vijf generaties met elkaar samenwerken. Vaak wordt dit gezien als een probleem, want iedere generatie lijkt een 'eigen gebruiksaanwijzing' te hebben. Ik geef je 5 tips om de 'kloof' tussen jong en oud te managen!

Direct naar de 5 tips

Vijf generaties op de werkvloer: zo werkt het! (1)
  • Home
  • Blogs
  • Vijf generaties op de werkvloer

Het is voor leidinggevenden een uitdaging om een halve eeuw werkervaring tussen generaties te managen tot een succesvolle samenwerking. De gebruiksaanwijzing per generatie is echter niet zo divers als je misschien zoudenken. De belangrijkste overeenkomst is dat iedere medewerker, ongeacht de leeftijd of levensfase, gebaat is bij oprechte interesse, waardering en aandacht.

Maar waarom is generatiemanagement dan een belangrijk onderwerp? En welke rol kunnen leidinggevenden hierbij innemen? Voor ik deze vragen beantwoord, toch eerst nog kort een uitleg wat een generatie is. Ik sluit het artikel af met5 waardevolle tips om de kloof tussen jong en oud te managen.

Wat is een generatie?

Een generatie bestaat uit leeftijdsgenoten die met elkaar zijn verbonden door een gedeelde levensgeschiedenis, omstandigheden en beleving van de tijdsgeest. Ongeveer elke 15 jaar ontstaat er een nieuwe generatie. Deze groep mensen doen eenzelfde maatschappelijke ervaring op, waardoor zij overeenkomsten vertonen in houding en gedrag.

Iemand die bijvoorbeeld opgroeit in een fase van grote werkloosheid, staat anders in het leven dan iemand die opgroeit in een tijd waar alles mogelijk is. Globaal zijn de generaties uit de onderstaande tabel te onderscheiden.

Natasja PierikSenior HR adviseur

Neem contact op

Vijf generaties op de werkvloer: zo werkt het! (3)

Wat is generatiemanagement?

Voordat dit begrip kan worden gedefinieerd, is het belangrijk om te weten wat generatiedenken inhoudt. Generatiedenken betekent bewust zijn van de tijdsperiode waarin mensen zijn opgegroeid en hoe deze tijdsperiode in mensen doorleeft. Iedere generatie heeft specifieke kenmerken die voor de andere generaties minder van toepassing zijn.

Generatiemanagement is beleid en leiderschap toegespitst op de generatie en levensfase van je medewerkers.

De sleutel zit in het koppelen van frisse ideeën van de jongere generatie aan de ervaring van de oudere generatie.

Het toepassen van generatiemanagement in je organisatie heeft een aantal voordelen:

  • Het benut talenten van iedere generatie optimaal.
  • Generatiemanagement zorgt voor een cultuur die inclusief is voor alle generaties.
  • Het verbetert samenwerking en communicatielijnen.
  • Door generatiemanagement word jeeen aantrekkelijke werkgever die talent weet te binden, boeien en behouden.

Hoewel mensen elkaar op de werkvloersoms kunnen vervloeken en hier generatieverschillen de schuld van geven, durf ik te zeggen dat alle generaties nodig zijn voor een goede mix. We zijn in de eerste plaats individuen met karaktereigenschappen. De grenzen tussen generaties zijn in de praktijk lang niet zo helder dan het schema hierboven doet vermoeden.

Welke rol kunnen leidinggevenden innemen?

De verschillende eigenschappen en kwaliteiten die er zijn kunnen elkaar heel goed aanvullen. Echter is het wel belangrijk dat er een leidinggevende of manager isdie iedereen met elkaar verbindt. Ook moeten leidinggevenden kijken naar talent, inzet en energie in plaats van naar leeftijd.

Iedere generatie en iedere individuele medewerker brengt zijn of haar eigen kracht mee en daarmee de kracht van diversiteit. De sleutel zit in het koppelen van frisse ideeën van de jongere generatie aan de ervaring van de oudere generatie. Voor de organisatie zit de uitdaging in het loslaten van verouderde processen en patronen en ruimte te maken voor vernieuwingen.

Gebrek aan ervaring wordt dan een competentie ‘an sich’. Door samenwerking (jong leert van oud en andersom) ontstaat synergie die noodzakelijk is voor organisaties, alleen al omdat ook klanten van alle generaties zijn.

5 praktische tips

1.Koppel werknemers aan elkaar

Koppel jonge en oudere werknemers aan elkaar. Je zult merken dat in beide richtingen veel te leren valt. Samenwerken met ervaren collega’s blijkt de belangrijkste bron van leren te zijn. Werknemers steken van dit ‘informele leren’ evenveel op als van een cursus.

2. Organiseer ontmoetingen

Organiseer ontmoetingenwaarin werknemers elkaar op een andere manier (dan in werkverband) leren kennen.Zo wordt er ruimte gecreëerd om elkaar te vertellen over wat hen bezighoudt en groeit wederzijds begrip en dus verbinding op de werkvloer.

3. Vier de successen en wees open over de fouten

Succes wordt geboekt door samen te werken. Door succes te vieren benadruk je het resultaat van samen de schouders onder iets te zetten. Echter, ook fouten verdienen aandacht: constructieve aandacht voor fouten draagt bij aan een bedrijfscultuur waarin medewerkers (ervaren en onervaren) open kunnen zijn over hun fouten.

4. Zorg voor diversiteit

Maak gebruik van de uiteenlopende ziens- en denkwijzen van verschillende generaties: van de spontane ideeën van de ‘jonge hond’ tot de doortimmerende plannen van een ‘oude rot’. Mix generaties in projecten en teams en ontdek de kracht van nieuwe ideeën gecombineerd met ervaring.

5. Begin bij jezelf

De eerste stap eigenlijk, want bekijk in dit kader eens jezelf met een open blik. Tot welke generatie behoor jezelf? Hoe kijk je naar je collega’s of medewerkers van andere generaties? Heb oog voor de verschillen en hoe je elkaar kunt aanvullen.

Heb je vragen of wil je meer weten? Reageer onder deze blog of neem contact met mij op. Ik help je graag!

Generatieleren toepassen in de praktijk

Soms werken wel 5 generaties samen in organisaties. Dit gaat niet altijd even makkelijk, want generaties hebben verschillende wensen en behoeften. Deze workshop leert je de verschillen, maar je gaat vooral ontdekken hoe je de verschillende generaties laat samenwerken.

Naar de training

Vijf generaties op de werkvloer: zo werkt het! (4)

Vijf generaties op de werkvloer: zo werkt het! (5)

Hoe zorg je ervoor dat je personeel duurzaam inzetbaar blijft?

Het is steeds lastiger om personeel te binden en te boeien. Dat komt mede door de vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en veranderingen door de komst van nieuwe generaties en andere culturen in onze maatschappij. Daarom is het nu meer dan ooit de tijd om werk te maken van duurzame inzetbaarheid. En dat begint met het houden van goede gesprekken met elkaar.

Naar blog

Vijf generaties op de werkvloer: zo werkt het! (2024)

FAQs

Welke 5 generaties zijn er? ›

In 2022 zijn er al vijf generaties te onderscheiden op de werkvloer:
  • Babyboomers: geboren tussen 1941-1955.
  • Generatie X: geboren tussen 1956-1970.
  • De Xennial: geboren tussen 1971-1985.
  • Generatie Y (beter bekend als Millennials): geboren tussen 1986 – 2000.
  • Generatie Z: geboren vanaf 2001 – 2015.

Welke generatie werkt het hardst? ›

Generatie X (1955-1970)

Op de werkvloer is generatie X vaak op zoek naar verbinding. Ze vinden processen belangrijker dan posities en omarmen diversiteit. De kracht van deze generatie zit veelal in het hard werken en verbinden van ideeën, kennis, mensen en meningen.

Welke generaties zijn er op de werkvloer? ›

In grote lijnen zijn er vier generaties op de arbeidsmarkt: de babyboomers, generatie X, generatie Y en generatie Z. Om samen te kunnen werken, moeten ze elkaar misschien eerst wat beter leren kennen…

Wat vind generatie Z belangrijk in werk? ›

Generatie Z stelt de mentale gezondheid als prioriteit en verwachten dat het bedrijf waarvoor ze werken dat ook doet. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 66% van generatie Z een bedrijfscultuur wil die de mentale gezondheid ondersteunt. Een goede werk-privébalans vindt deze generatie ook heel belangrijk.

Welke generatie heeft het het moeilijkst? ›

Generatie X wordt in België en Nederland ook wel de Generatie Nix of de Verloren Generatie genoemd, aangezien de jongeren de periode van economische crisis na de tweede oliecrisis meemaakten: ze waren pas afgestudeerd (in veel gevallen met een universiteitsdiploma) en konden moeilijk passend werk vinden, omdat de ...

Wat zijn de 7 generaties? ›

Generaties 7. Generatie Alpha (2015-2030)
  • Stille generatie (1925-1940)
  • Protestgeneratie (1940-1955)
  • Generatie X (1955-1970)
  • Patatgeneratie (1970-1985)
  • Generatie Y (1985-2000)
  • Generatie Z (2000 – 2015)
  • Generatie Alpha (2015-2030)

Welke generatie is slimmer? ›

Generatie Y (1981 – 1995)

De ouders (Generatie X) hebben hun kinderen bijna verwend. Hun ouders regelden bijna alles voor ze tijdens hun jeugd. Het zijn ook hele snelle beslissers, de wereld ligt aan hun voeten en ze zijn erg ontwikkeld.

Welke generatie is beter opgeleid dan ooit? ›

De laatste generatie: Alpha

Alpha-koters zijn screenagers: ze kennen geen leven zonder internet, smartphones en tablets (de eerste iPad kwam uit in 2010). Deze generatie zal waarschijnlijk beter opgeleid zijn dan ooit en ze zullen sneller dan ooit technologische ontwikkelingen bedenken en meemaken.

Welke generatie is verwend? ›

Generatie Y: de verwende millennials

Generatie Y, ook wel de millennials genoemd, zijn geboren tussen 1980 en ongeveer 1995.. Generatie Y groeide op met véél minder broers en zussen dan Generatie X. Ze kregen daardoor méér aandacht van hun ouders, en dat maakte hen een beetje verwend.

Wat is een Xennial generatie? ›

Xennials is een term die wordt gebruikt om een specifieke generatie te beschrijven, geboren tussen het einde van de jaren 1970 en het begin van de jaren 1980, vaak in de periode tussen 1977 en 1983.

Wat hoort typisch bij de patatgeneratie? ›

Patatgeneratie kenmerken
  • Geboren tussen 1977 en 1983.
  • Ook wel bekend als de Pragmatische generatie, Patatgeneratie of Microgeneratie.
  • Kinderen van de Babyboomers.
  • Opgegroeid met veel vrijheid in een tijd van hoge welvaart.
  • Zijn gewend om eigen keuzes te maken en hun eigen leefwereld op te bouwen.

Waarom patat generatie? ›

Veel managers van nu zijn van de patatgeneratie. Deze term werd ooit geïntroduceerd in de jaren '80 door voetbaltrainer Leo Beenhakker. Hij vond dat de jonge generatie lui en verwend was en te veel in snackbars rondhing. Veel mensen uit deze generatie staan nu aan het roer van een bedrijf of organisatie.

Waarom Generatie Z psychisch kwetsbaar is? ›

Dat Generatie Z veel last heeft van psychische problemen, ligt volgens Ahlers en Scheepers ook aan een te beschermde opvoeding door zogenoemde curlingouders: ouders die net als in de curlingsport alle obstakels voor hun kind wegpoetsen.

Wat is het verschil tussen millennials en Generatie Z? ›

Algemeen kan worden gesteld dat millennials mensen zijn die ruwweg tussen 1981 en 1995 geboren zijn, terwijl Generatie Z de jaargangen 1995 tot 2012 omvat. Als digitale natives zijn millennials en Gen Z'ers gewend om nieuwe apparatuur en software te leren gebruiken.

Wat is typisch voor Generatie Z? ›

Generatie Z – ook wel Gen Z genoemd en geboren tussen 2000 en 2015 – wordt gekenmerkt als tech-savvy, maatschappelijk betrokken, mondig en ondernemend. Maar ook als onzeker over de toekomst, kwetsbaar, zelfgericht, smartphoneverslaafd en communicatieschuw.

Welke generatie hoort bij welke leeftijd? ›

1940-1955: Babyboomers. 1955-1970: Generatie X. 1970-1985: Praktische generatie/Patatgeneratie. 1980-1994: Generatie Y/Millennials.

Waarom heet het de verloren generatie? ›

Deze generatie wordt ook wel de “verloren generatie” genoemd of de “generatie nix”. Deze namen zijn ontstaan doordat de jongeren in deze periode te maken kregen met economisch verval na de tweede oliecrisis. Er was een massale jeugdwerkloosheid in de jaren '80. Nadat ze net waren afgestudeerd, waren er geen banen.

Hoe heten de verschillende generaties? ›

Boomer generatie, generatie X of patatgeneratie?
  • Protestgeneratie (boomer generatie) geboren tussen 1940-1955. ...
  • Generatie X (generatie Nix) geboren tussen 1955-1970. ...
  • Pragmatische generatie (patatgeneratie) geboren tussen 1970-1985. ...
  • Generatie Y (Einsteingeneratie/generatie Why/internetgeneratie) geboren tussen 1985-2000.

Hoeveel jaar is 7 generaties? ›

In een periode van 125 jaar komen er zeven generaties voorbij: G.I. Generation (1901-1927), Silent Generation (1927-1945), Baby Boomers (1946-1964), Generation X (1965-1980), Millennials (1981-1997), Generation Z (1998-2010) en Generation Alpha (2011-2025).

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6666

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.